ЗАЩО Е ХУБАВО ДА ЗАСТРАХОВАТЕ ДОМА СИ

Дългите почивни дни и пътуванията, свързани с тях, са приятно преживяване и хубав повод да се откъснем от ежедневните грижи. Връщайки се у дома мнозина остават неприятно изненадани от дребни и по-големи проблеми с оставения без надзор имот.

По време на празници зачестяват кражбите, хулиганските щети, а нерядко и дребен инцидент като повредено кранче в банята може да ви струва сериозни суми. За щастие има начин да намалим до минимум лошите последици и високите разходи – просто да застраховаме дома си.

Без значение дали купувате нов дом или вече имате такъв, мисълта за застраховка на дома ви най-вероятно многократно е минавала през ума ви. Истината е, че цялото ни имущество, здраве и живот са изложени на опасности. А застраховането би могло да е онази предпазна мрежа, която помага да възстановите първоначалния уют и мир.  Какви са ползите от това да застраховате дома си?

 Спокойствие

Внезапната тревожна мисъл, че сте забравили ютията/котлона/пресата за коса (или който и да е друг електроуред вкъщи) включен в контакта може да ви накара да изгубите ценно време, за да се приберете вкъщи и да проверите дали има поражения, или пък просто да ви остави да се терзаете в продължение на безкрайни дни или часове в очакване на телефонно обаждане или ексклузивна новинарска емисия. Уверяваме ви, че застраховката няма да ви даде цялото спокойствие на света, но въпреки това разликата ще е осезаема. Не си причинявайте излишни тревоги, а просто застраховайте дома си срещу инциденти.

Защита от природни бедствия

Никой не включва земетресенията, мълниите и градушките в плановете си, освен застрахователните компании. Не разчитайте на благосклонността на природата, а се подсигурите предварително срещу прищевките ѝ. Застраховката срещу природни бедствия е единствената гаранция, че домът ви ще е защитен дори в най-екстремните условия  и е особено препоръчителна в случай, че имотът ви се намира в рисков район – например до водоем или в земетръсна зона, каквато е и Софийска област.

Защита от кражби

Дори и да не сте от хората, които кътат всичките си спестявания под дюшека вместо да ги вложат в банка, мисълта за обир на дома не е никак приятна. Обикновено на застраховка подлежат повечето електронни устройства, но и в случай, че имате у дома произведения на изкуството като картини или гоблени например, застраховката също е препоръчителна. Застрахователните компании са склонни не само да възстановят стойността на откраднатото, но и да поемат разноските по ремонта на щети в следствие на опит за грабеж и влизане с взлом.

Защита от повреди

Жилището ви не е просто постройка от покрив и стени, а сложно устроен механизъм за живот, включващ системи от всякакъв тип, като например тръбопроводи, електропроводи и канали. Повредата на която и да е от тези системи може да доведе до неприятни последици както за вас, така и за съседите ви, а по-сериозна злополука може да създаде пряка опасност и за живота. Независимо от застрахователния пакет, който изберете, с него ще си спестите не само грижи, но и много разходи за ремонт и поддръжка.

Най-вероятно домът ви е едно от най-ценните притежания, които имате и това е основателна причина да се погрижите превантивно за него. Нашата истина е, че застраховката е най-добрата инвестиция, която да направите и никога да не използвате. Тя ще осигури спокойствието, сигурността и финансовата ви стабилност.