КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ АПАРТАМЕНТ

Правилния избор на нов апартамент е много важна част от живота на всеки един от нас. Всеки от нас има различни изисквания и различни представи за своя мечтан дом. Покупката на нов дом е сериозна стъпка, затова е най-добре първо да изясним основните критерии и приоритети, по които ще търсим и изберем своя нов дом.

Ние ще Ви помогнем с няколко важни акцента и едни от най-важните неща, на които трябва да обърнем внимание при избора на апартамент.

ЛОКАЦИЯ

Трябва да сте наясно къде искате да живеете, каква да е инфраструктурата, как да е организирана тя и какви са вашите приоритети относно мястото. Например да е в близост до месторабота, да е в близост до роднини, да има достатъчно зеленина и спокойствие, да има добре изградени транспортни връзки, да има добро училище в близост за Вашето дете.  

КВАДРАТУРА

Изяснете си колко голям дом търсите да закупите и колко души ще живеят в него. 
Ако все още нямате деца, планувате ли да имате и желаете ли те да разполагат със собствена детска стая. Желаете голям и просторен дом или максимално функционален апартамент с перфектно разположение на всички стаи. Бихте ли направили компромис с преходни стаи или желаете достъпът до всяко помещение да е индивидуален и удобен за всички живущи. Желаете ли апартамент с възможност за преграждане в бъдеще или обединяване на помещения за повече постор. Информирайте се за всички възможности в конкретния апартамент и какво можете да преградите или обедините в последтвие.

ЦЕНА

Определете много точно бюджета си, като предвидите и всички разходи по обзавеждане, нотариални такси и други.
Цената на един имот е един от основните фактори определящи целта за покупка. Ако използвате финансиране от банка – преценете внимателно какви месечни вноски можете да си позволите, за какъв период, при какви условия, какво ще е вашето самоучастие. Относно закупуването на имот за пръв път – не подхождайте емоционално, обмислете предварително какво, къде и колко можете да си позволите при покупката. Най-важно е да сте наясно какво искате. Когато си отговорите на този въпрос, започнете да търсите. А когато търсите – задавайте въпроси.

СТРОИТЕЛЯТ И ИНВЕСТИТОРЪТ

Ако търсите ново жилище задължително трябва да се запознаете с историята на фирмата, ангажирана със строителството на дадения обект. Но това не е достатъчно – информирайте се добре и за инвеститора – какви проекти е реализирал и какви гаранции дава за качеството и за изпълнението в срок и в съответствие с договорните условия, които се предлагат на клиента. Ако сте се спряли на закупуване на апартамент на етап „изкоп“ (или по-познат на всички „на зелено“), хубаво е да се информирате за предишни проекти на същия инвеститор и дали са финализирани в срок и според очакванията. Ако това се случва в затворен комплекс, разгледайте вече построените сгради и готови апартаменти, за да добиете представа, какво да очаквате.

ЕТАЖНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

В това отношение най-важно е да имате реална преценка на кой етаж Вие и Вашето семейство сте свикнали да живеете и ще се чувствате комфортно, за да не се окаже впоследствие, че сте избрали твърде високо или твърде ниско ниво. Следователно, препоръчително е предварително да се запознаете с котите на плана на сградата. При етажността има коефициенти на ценообразуване и съответно разлика в цените при отделните етажи. Обикновено с покачването на етажа се покачва и цената. Това е свързано с фактори като по-добра гледка, по-висока сигурност, по-малко шум и прах от външната среда. Но все пак тук отново значение оказва локацията и вида на обекта, тъй като има комплекси от затворен тип, при които предимство на първите етажи са по-големите приложени квадратури към терасата – например част от вътрешния двор. Това носи включително и усещането за живеене в къща.

Всички етажни разпределения в Oasis Residence можете да разгледате тук

ИЗЛОЖЕНИЕ

Тук отново се замислете за предпочитанията си – своите собствени и на останалите членове на семейството – дали искате апартаментът да се огрява от сутрешното слънце от изток или от следобедното от запад.  Изцяло на север са изложени единствено ателиетата. Обикновено в един апартамент, ако такъв е съответния план, спалните се проектират да бъдат със северно изложение. Това не бива да Ви притеснява, тъй като при новото строителство се използват изолации, тухли, дограми, произведени по високо-технологични стандарти, които предпазват северните помещения от влиянието на външните температури и липсата на достатъчно слънчево огряване. Най-голямо предимство, разбира се, имат апартаменти с красива гледка на юг (като планина, море, гориста местност с река и други природни красоти.)
Предисмтвото на проектираните апартаменти в Оasis Residence e това, че всички апартаменти разполагат с гледка към Витоша, която в най-честите случаи е достъпна от хола на апартамента, които пък от своя страна разполага с просторна тераса към красивата гледка. Много често обаче се оказва, че купувайки апартамент с гледка и плащайки по-висока цена за това, в последствие се застроява площа пред нашата красива гледка и това никак не е приятно. Предимството на затворен комплекс Oasis Residence e това, че съседите ни от ужна страна са нискоетажни, красиви и новозастроени къщи, които са населени и не се очаква високо застрояване, застрашаващо нашата гледка към Витоша.

Убедете се сами в написаното и вижте красивата гледка към Витоша

СЪСЕДИ

За спокоен и конфортен живот във Вашия нов дом оказват вияние и факторите и хората около Вас. Разберете повече за Вашите бъдещи съседи. Каква част от апартаментите в саседство са населини и какви хора живеят. Доста често ще с еналага заедно да взимате общи решения относно общите части на сградата и площите около нея.

В заключение, покупката на недвижим имот е свързана с обстойно разглеждане и преценка на набор от критерии, които предварително трябва да определите и да имате предвид. Само в този случай ще избегнете ситуации на разочарование, а придобиването на ново жилище ще бъде наистина едно от най-разумните решения, които сте взели в живота си.